Karakovan petek balı üretimi için hazırlanan kovanların malzemesi genellikle ıhlamur, kestane, gürgen, kavak ağaçlarından olur ve kovan kapatıldıktan sonra çok zaruri durumlar haricinde asla kovan kapakları açılmaz, arılar rahatsız edilmez. Karakovan petek balının diğer klasik petek ballarından en önemli farkı budur. Bu nedenle Karakovan petek balları çok doğaldır.
Her karakovan, petek bal olabilir, ancak her petek bal karakovan değildir.
Karakovan petek ballarının insanlarca tercih edilme nedenlerinden bir diğeri de arıların ve kovanların insandan çok uzak konumda, özellikle ülkemizde birçok endemik bitkiyi içinde barındıran yüksek rakımlı dağlarda yapılmasıdır. Bu sayede arılar tarım arazilerinden, fabrikadan, egzoz gazından uzakta kalır; tamamen şifa yüklü tertemiz, katkısız karakovan petek ballar hasada kadar üretilir.
Karakovan petek ballarının üretiminde en çok dikkat edilen noktalardan diğeri, kovanların bulunduğu konumun çiçekli bitki tür çeşitliliğiyle dolu olmasıdır. Bitki türlerinin çeşitliliği karakovan balın aromasını, kalitesini, prolin değerini belirler. Örneğin; Balcı Tahsin olarak bizim arılarımız, Van Erek Dağının 2500 metre rakımında pek çok endemik çiçekli bitkiyi içinde barındıran tertemiz bir ortamda konumlanmıştır. Stachys Willemsei ve Taraxacum davisii gibi endemik bitkileri, çiçekleri dolaşan arılarımızın ürettiği balları şifa niyetiyle tüketen pek çok müşterimiz, bundan şifalandıklarını bizlere defalarca söylemişlerdir. Erek Dağı karakovan ballarının sinir sisteminden; sindirim, dolaşım, solunum, sistemine pek çok hastalığa şifa yönü vardır. Baş ağrısına iyi geldiğini söyleyen çok müşterimiz olmuştur. Bizim ballarımız hakiki karakovan petek ballarıdır ve süzme ballarımızı da bu karakovan petek ballarından süzeriz.
Karakovan arıcılığı ile diğer klasik arıcılık arasındaki farklar?
Karakovan arılarının kovanları hasada kadar kesinlikle açılmaz. Kovanın içi Güneş ışığı g
örmez. Diğer klasik arıcılık faliyeti yapanların kovanları sık sık çeşitli sebeplerle açılır.
Karakovan arıcılığında yapay mum kullanılmaz, ancak diğer arıcılıklarda yapay mum kullanılabilir.
Karakovan petek balları arı peteği onu sırla kapladıktan sonra olduğu gibi kutuya konup sırlı halde satılır. Biz öyle yapmaktayız.
Eski tarihlerde, Özellikle Osmanlı zamanında karakovan petek balları şifahanelerde şifa için tüketilmekteydi. Karakovan Petek balı üretimini eskiden örme sepetler içerisinde yaparlardı. 1925'den beri yaptığımız arıcılığı büyük büyük dedemiz Sait Elasan örme sepetler içinde yaparlardı. Günümüzde de hala bu şekilde karakovan petek bal üretimi yapanlar (biz bu yola da devam etmekteyiz) olduğu gibi yine kovanların içinde, karakovan kurallarından taviz vermeden bu işi devam ettirenler bulunmaktadır.
Vahşi Bal nedir? Doğada serbest gezen arıların balı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız:
Kommentare