Arılar ihtiyaç olduğu vakit petekleri örerler. Petekleri sayesinde yiyecek stoklar, barınır, besin depolar. Petekler olağanüstü matematiksel bir düzene sahiptir. Petekler iki taraflıdır. Her iki tarafında da yüzlerce altıgen bulunur. Bu gözlerin bal, yumurta, polenle doldurulması rastgele olmaz, bir düzene göre olur. Önce bir arı peteğinde, en üstte bal bulunur. orta bölümde polenler, en altta ise larva odaları yer alır. Bal depoları kovanın yan taraflarında da süregider. Ancak işçi arılar bal ve larva odaları arasına mutlaka birkaç sıra polen depolar.
Böylece bal, larvalar ve polen birbirine karışmaz. Petek içinde bal ve larvaların birbirine karışmaması en çok arıcıların işini kolaylaştırmaktadır. Böyle olmasaydı petekten bir bölümünü ayırmak isteyen arıcılar, bal hasadı sırasında arı kolonisinin yeni yavrularına farkına varmadan zarar vermiş olabilirlerdi.
Görünüş olarak peteklerdeki hücrelerarasında hiçbir fark yoktur. Peteklerin tümü birbirlerine benzer yapıdadır. Benzerliğe rağmen, kraliçe arı boş polen veya bal gözlerine yumurta bırakmak gibi bir yanılgıya düşmez. Her zaman doğru gözlere yumurta bırakır. Arılardan insanların öğreneceği çok şey var. Arılar insanlar için çok büyük nimettir.
コメント